Nederlanders moeten beter Duits spreken

Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) moeten Nederlanders beter Duits leren spreken, willen we de goede betrekkingen tussen Nederland en Duitsland op hetzelfde niveau houden. (bron: Nu.nl – 12 nov 2012)

De gemiddelde Duitser die ons land bezoekt is zich er niet van bewust dat hij de landsgrens is gepasseerd en dat hij zich als gast zou moeten opstellen. Zonder een woord Nederlands te spreken overvallen ze onze wateren en eilanden. Varen kunnen ze niet en ze kennen maar een wet en dat is die van hen. Net als in het verleden is onze weerstand minimaal en moeten onze schippers schipperen tussen het Duits geweld en veiligheid. Om nog maar niet te spreken over de enorme drang die de Duitsers hebben om zich op onze stranden zo dicht mogelijk bij hun heimelijke doel “Engeland” in te graven. Het percentage Duitsers op Ameland is in de zomer zo groot dat het me meerdere keren is overkomen dat ik op een terras door de bediening in het Duits werd aangesproken. Hoewel de bediening mij hiermee als Rotterdammer tot in het diepst van mijn wezen heeft gekrenkt, vindt minister Timmermans dit perfect aangepast gedrag.

In het artikel doet de minister de uitspraak dat “veel kleinere Duitse bedrijven er niet van gediend zijn dat er Engels wordt gesproken”. Ik kan dat beamen. Deze zomer heb ik een snelheidsovertreding in Duitsland begaan. Ik was in de veronderstelling dat je daar mocht jakkeren, maar dat bleek iets te opportunistisch. Na een paar weken kreeg ik een brief met een halve foto van mijn auto en de bestuurder. Wat ze nou precies van me wilden? Geen idee. Ik heb gevraagd om een vertaling van de brief in het Engels, dan wel in het Nederlands. Het gevolg was een totaal onbegrijpelijke “Google vertaling” poging tot het Engels. Zo erg dat je bijna om de Duitse versie ging smeken. Het grappige is dat ik, in welke vertaling dan ook, nooit een bedrag heb kunnen ontdekken. Op geld zitten ze blijkbaar niet te wachten, daar hebben ze dankzij de Nederlanders al genoeg van. Dankzij ons draait de economie daar op volle toeren. Wij hebben Rotterdam weer opgebouwd en onze rivieren en wegen zijn de sleutel van de Duitse economie. Duitsland is niets zonder ons. Als wij de wegen en rivieren dichtgooien voor niet Nederlands of Engels sprekende Duitsers is de Duitse economie binnen een paar dagen aan gort. Maar denk je dat er in Duitsland stemmen opgaan om, voor het verbeteren van de betrekkingen met Nederland, de Nederlandse taal op de middelbare scholen te gaan geven?  

Maar goed, als blijkbaar in het regeerakkoord is opgenomen dat wij moeten investeren in onze innige banden met de Duitsers, waarom doe je het dan ook niet gewoon goed. Waarom zou je het niet verder doortrekken en de Duitsers helemaal het idee te geven dat Nederland zich aan hen aanpast. Niet alleen in taal, maar ook in cultuur. Wij Nederlanders zouden ons dan compleet moeten volgooien met bier en wurst en allemaal moeten rondscheuren in dikke Mercedessen en Audi’s onderweg naar de, verplicht te bezoeken, Schlagerfestivals. Natuurlijk wordt dit alles zwaar gesubsidieerd door de Nederlandse overheid in het kader van de uitvoering van het regeerakkoord en de verbetering van de internationale betrekkingen.

Het is trouwens wel te hopen dat minister Timmermans geen rare ideeën ontwikkelt als hij zich informeel in een gezelschap voorstelt met “Ik ben Frans”.